Nå trer snekkeren frem som trendy

Snekkerbuksa er trendy, det har ikke selve snekkerjobben vært. Men nå skjer det store ting i vårt yrke. Tre er «hottere» enn noen gang.

Å jobbe med tre i dag er litt som å spille i Star Wars og spagettiwestern samtidig. Det er både klassisk, håndverksmessig action fra individuelle mestere, og science fiction utført av roboter. Som snekker kan du bruke din kreative sans og skape unike produkter fra bunnen av. Men dagens trevarefabrikk kjennetegnes ikke av sløydsalen alene. Snekkerfagene gir mulighet til å jobbe med moderne CNC-maskiner, automasjon og roboter.

Tre går rett til kjernen av megatrenden bærekraft fordi tre gir store fordeler for klima og miljø. Treet er en fantastisk, fornybar ressurs som lagrer karbon. I skarp motsetning til mange andre industrimaterialer gir tre dermed et lavere klimagassutslipp. Og trematerialer kan både ombrukes og gjenvinnes. Å sikre lang levetid ved å gi treprodukter og treavfall nytt liv, står høyt på agendaen i hele byggebransjen.

I tråd med samfunnets grønne fokus, tar også forbrukerne grønnere valg. Stadig flere velger bærekraft og kvalitet fremfor kvantitet. Særlig unge mennesker velger miljøvennlige kvalitetsprodukter i tre fremfor å stadig kjøpe nytt.

Og visste du at tre er helsefremmende? Fra norske studier ser vi at bruk av tre i bygg og interiør blant annet bidrar til lavere hjerterate og puls, og dermed lavere stressnivå. Deltakere i studiene opplevde også at trematerialene gav økt velbehag og økt trivsel, og generelt bedre mental helse. At tre har helsemessige gevinster er også bakgrunnen til at mange offentlige bygg blir reist i massivtre. Skoler i tre kan gi bedre inneklima og dermed bedre læringsmiljø. En skole opplevde for eksempel at elevenes hodepine tok slutt.

Gjennom kampanjen «Tre frem!» vil norske snekkerbedrifter i høst sette lupen på treet som viktig og riktig materiale i fremtidens bærekraftige industri. Fokuset vil være på de som skal skape våre treprodukter og lede norske, vinnende bedrifter inn i fremtiden. Norge trenger nemlig kunder, håndverkere, teknologer og bedriftsledere som forstår hvor viktig det er å produsere varer med lokal kunnskap og norsk tre som viktigste bestanddeler.

Ta derfor en prat med din sønn eller datter om ikke snekkeryrket kunne være en god fremtid. Send en varm tanke til din lokale snekker- eller trevarebedrift, eller aller helst: Gjør dine innkjøp her. Vi er nemlig viktige bidragsytere for norsk, bærekraftig industrifremtid.